Jak zrobić najpyszniejszy czekoladowy sernik bez pieczenia. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Sprawdzonych i pysznych przepisów na słodkie desery nigdy nie jest zbyt wiele. A jeśli jeszcze deser jest szybki do zrobienia i nie wymaga pieczenia to już na pewno warto go wypróbować.

Właśnie takim przepisem – na domowy, czekoladowy sernik bez pieczenia chcemy się dzisiaj podzielić. Zamiast spodu z ciasta użyjemy ciasteczek czekoladowych, a całość schłodzimy w lodówce.

Gwarantujemy, że pokochasz ten rozpływający się w ustach kremowy deser!

Składniki na sernik czekoladowy

  • 300 g ciasteczek czekoladowych
  • 400 g twarogu śmietankowego (w wiaderku)
  • 150 g cukru pudru
  • 400 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki – 30%

Wykonanie deseru

Ciasteczka czekoladowe dokładnie rozdrabniamy przy pomocy blendera. Rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasteczek – mieszamy.

Przygotowaną masę przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy, mocno ugniatając. Tak przygotowany spód sernika odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozpuszczamy 250 g czekolady. Przy pomocy miksera dokładnie mieszamy twarożek, do którego dodajemy cukier puder i przestudzoną czekoladę. Mieszamy nadal miksując.

W oddzielnym naczyniu ubijamy 100 g śmietany kremówki – dodajemy do masy twarogowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na spód z ciasteczek czekoladowych. Z pozostałej czekolady przygotowujemy polewę: rozpuszczamy i dodajemy do 100 ml śmietanki. Po wymieszaniu wylewamy na nasz deser.

Tak przygotowany sernik czekoladowy wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy go jeszcze dodatkowo udekorować. Kroimy na kawałki i już tylko delektujemy się przepysznym, delikatnym deserem.

Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!