Czekoladowy mannik bez jajek – od teraz tylko tak robię. Super przepis, każda z Was powinna go poznać

Przepis na wyśmienity na czekoladowy maniak bez jajek. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych!

Każdy go spróbuje, nie może się mu oprzeć. Ten deser zawsze wychodzi, nie trzeba mieć zdolności kulinarnych.

Posiada wyjątkowy smak, dodatkowo można dodać do niego wedle uznania orzechy. Podkreślą one dodatkowo jego smak. Jest to świetny dodatek do kawy.

Składniki:

  • 200 g mąka pszenna
  • 200 g kasza manna
  • 200 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 10 gr cukru wanilinowego
  • 180 ml wody
  • rodzynki do smaku

Przygotowanie :

Do misi wysp kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy dodaj wodę, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 2- 3 godziny. Po tym czasie do mieszanki dodaj olej oraz kakao.

Powstałą masę dokładnie wymieszaj. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy.

Formę do pieczenia wysmaruj olejem i posyp mąką. Przelej masę na blachę.

Ciasto należy piec przed ok. 45- 50 min w temperaturze 190 stopni. Za pomocą drewniane patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować ulubioną polewą. Można również ciasto podzielić na dwie części i przełożyć dowolna masą, owocami lub dżemem.

Smacznego! Podziel się przepisem ze znajomymi!


error: Treść zabezpieczona !!