Czekoladowy mannik bez jajek – od teraz tylko tak robię. Super przepis, każda z Was powinna go poznać
28 680
Przepis na wyśmienity na czekoladowy maniak bez jajek. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych!
Każdy go spróbuje, nie może się mu oprzeć. Ten deser zawsze wychodzi, nie trzeba mieć zdolności kulinarnych.
Posiada wyjątkowy smak, dodatkowo można dodać do niego wedle uznania orzechy. Podkreślą one dodatkowo jego smak. Jest to świetny dodatek do kawy.
Składniki:
200 g mąka pszenna
200 g kasza manna
200 g cukru
4 łyżki kakao
10 g proszku do pieczenia
120 ml oleju słonecznikowego
10 gr cukru wanilinowego
180 ml wody
rodzynki do smaku
Przygotowanie :
Do misi wysp kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy dodaj wodę, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 2- 3 godziny. Po tym czasie do mieszanki dodaj olej oraz kakao.
Powstałą masę dokładnie wymieszaj. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem i posyp mąką. Przelej masę na blachę.
Ciasto należy piec przed ok. 45- 50 min w temperaturze 190 stopni. Za pomocą drewniane patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować ulubioną polewą. Można również ciasto podzielić na dwie części i przełożyć dowolna masą, owocami lub dżemem.