Polewa Czekoladowe lustro – Teraz Twoje wypieki zrobią wrażenie na gościach. Bajeczny smak.
55 504
Za pomocą poniższego przepisu Twoje ciasta nabiorą jeszcze lepszego smaku oraz wyglądu.
Mało kto próbował odmienić swoje popisowe ciasta tą polewą, a naprawdę warto! Oryginalny i niesamowity wygląd gwarantowany.
Potrzebne składniki:
170g białego cukru,
170g czekolady mlecznej,
200g mleka skondensowanego,
160g miodu,
100ml wody,
1,5 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
Zaczynamy tworzenie polewy od żelatyny. Bierzemy niewielką miskę i wlewamy do niej ok. 40ml wody. Wsypujemy do niej żelatynę i dokładnie mieszkamy. Całość odstawiamy na bok na mniej więcej 20 minut.
Następnie wlewamy pozostałą wodę do garnka, dodajemy miód i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, a później wstawiamy garnek na palnik. Gdy woda się zagotuje, należy zostawić ją na ogniu na maksymalnie dwie minuty.
Gdy mieszanina zostanie zdjęta z palnika, wlewamy do niej żelatynę oraz mleko skondensowane. Tabliczkę czekolady kruszymy na małe kawałeczki.
Umieszczamy ją w garnku wraz z innymi produktami. Dokładnie mieszamy całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Bierzemy sitko i przelewamy przez nie czekoladową polewę. Zrobione ciasto układamy na kratce, a pod nim ustawiamy dużą miskę lub inne naczynie. Nadmiar polewy spłynie do niego, a ciasto zostanie równomiernie nią pokryte.
Najlepiej jeśli będziemy wylewać polewę okrężnym ruchem od środka ciasta do jego krawędzi.