Ciasteczek z czekoladą już nie kupuję w sklepach: Mam fantastyczny przepis na ciasteczka bez cukru, jajek i mleka skondensowanego.
Jeśli chcesz zjeść pyszny deser, jednocześnie licząc kalorie, polecam spróbować tego deseru.
Nie zawiera mleka skondensowanego, jajek ani cukru i jest bardzo smaczny. Nawet dzieci uwielbiają ten szybki i pyszny deser, na pewno Ci się spodoba. Idealna alternatywa dla lodów ze sklepu!
Składniki:
- Czekolada o podwyższonej zawartości kakao – 150 g
- Olej roślinny – 2 łyżeczki
- Twarożek miękki – 300 g
- Masło – 50 g
- Miód, syrop lub słodzik – 50 g (lub do smaku)
- Kawa – 10 g
- Mleko – 2 łyżki
- Orzechy – 50 g (w przepisie zastosowano niesolone orzeszki ziemne)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Dodaj olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
Nasmaruj spód i boki foremek. Włóż do zamrażarki na 10 minut.
Twarożek i masło wymieszać blenderem. Dodaj miód, syrop lub słodzik.
Dodaj kawę lub rozpuść. Dodaj również posiekane orzechy.
Wszystko dobrze wymieszaj. Napełnij kremem foremki do czekolady i wygładź każdą z nich. Wstawić do zamrażarki na 1 godzinę. Następnie wyjmij z zamrażarki, posmaruj czekoladą i wierzchem i wstaw do zamrażarki na kolejne 10 minut. Wtedy wszystko, co musisz zrobić, to go odwrócić.