Idealna lekka kolacja dla Pań chcących schudnąć: Kto powiedział, że cukinia musi być smażona.

Jedzenie warzywne nie musi być nudne i bez smaku. Przygotuj tę pieczoną cukinię według przepisu, a będziesz zachwycony! Idealna lekka kolacja, odpowiednia również na dietę redukcyjną.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • sól
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • 50 – 70 g sera feta
  • 60 g parmezanu

Przygotowanie:

Umyj cukinię i zetrzyj na grubej tarce. Włóż do sitka, posól, odstaw na 15 minut, aby wypuściła sok, a następnie go wyciśnij.

Drobno posiekaj cebulę, oczyść paprykę i pokrój na małe kawałki.

Na patelnię włożyć cebulę i posiekaną paprykę. Przełóż wyciśniętą cukinię do czystej miski. Wymieszaj z jajkiem i dopraw solą.

Nasmaruj foremkę na muffinki olejem i ułóż mieszankę z cukinii. Za pomocą łyżki dociśnij, aby powstały babeczki z cukinii.

Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 ° C przez około 15 minut.  Warzywa posolić na patelni, polać olejem i smażyć około 10 minut.

Pieczone warzywa wymieszać z pokrojonym serem feta, jajkiem. Napełnij upieczone babeczki z cukinii tym nadzieniem .

Na koniec posyp startym parmezanem. Pieczmy przez kolejne 10 minut.

Wszystko gotowe.

Możemy podawać do stołu. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!