Wszystkim zasmakuje mój ulubiony przepis na delikatną zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego.
Kabaczki są bardzo popularne w naszej diecie. Nawet dla niemowląt cukinia jest jednym z pierwszych warzyw w diecie, ponieważ praktycznie nie powoduje reakcji alergicznych. Ze względu na fakt, że sezon cukinii już się rozpoczął, powiem Ci więcej o tym zaskakująco zdrowym warzywie, a także co szybko przygotować z cukinii, aby nakarmić całą rodzinę i niespodziewanych gości.
Warzywo te charakteryzuję się dużą zawartością witamin A, B1, B2, C, PP i użytecznych mikroelementów (w szczególności potasu, wapnia, magnezu, cynku, miedzi, manganu, siarki, żelaza, fosforu, sodu i wielu innych) Cukinia jest wręcz niezbędna dla organizmu.
Ze względu na niską zawartość kalorii cukinię uważa się za produkt dietetyczny. Ale jeśli ktoś myśli, że nie możesz ugotować niczego odżywczego z tego letniego warzywa, to jest w błędzie. Właśnie dziś porozmawiamy o wspaniałym daniu, w którym cukinia harmonijnie zgrywa się z mięsem mielonym.
Cukinię pokrój w cienkie kółka (grubość każdego z nich nie powinna przekraczać 5 mm).
Popieprz i posól do smaku. Pokrój pomidory. Pokrojone pomidory i cukinia powinny być mniej więcej takiej samej grubości. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian plasterek cukinii, łyżkę mielonego mięsa i plasterek pomidora.
W oddzielnej misce dobrze wymieszaj koncentrat pomidorowy z kwaśną śmietaną i szklanką wody. Następnie wylej równomiernie na zapiekankę. Formę możesz umieścić w piekarniku i piec aż mięso będzie gotowe, pod koniec pieczenia posyp zapiekankę tartym serem.