Chrupiąca cukinia po koreańsku – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego. Uwielbiam
Takiej cukinii jeszcze nie jadłeś – chrupiąca, pikantna, smaczna, a w dodatku szybka w przyrządzaniu.
Młodą cukinię umyj i pokrój w plastry, najcieńsze jakie potrafisz. Jeżeli cukinia jest duża, przekrój ją na pół i dopiero krój w plastry. Umieść przygotowaną cukinię w głębokiej misce i posyp jedną łyżeczką soli.
Wymieszaj i pozostaw na 30 minut. W tym czasie obierz marchewkę i pokrój w paski. Jeżeli posiadasz specjalną maszynkę do krojenia warzyw w paski – użyj jej, jeżeli nie – nóż też się sprawdzi. Marchew włóż do kolejnej miski, posyp szczyptą soli, wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
Przygotuj sos z przypraw. 4 ząbki czosnku obierz i zgnieć w prasce, umieść w misce. Do czosnku dodaj sok z cytryny, sos sojowy oraz miód. Dorzuć do tego ostrą i słodką paprykę w proszku i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Po upływie wyznaczonego czasu odciśnij nadmiar powstałej wody z cukinii i marchewki. W jednej misce połącz obydwa warzywa, a następnie dodaj przyrządzony dressing.
Na patelni umieść 50 g oleju roślinnego i rozgrzej, po czym polej nim warzywa z przyprawami. Całość bardzo dobrze wymieszaj i włóż do lodówki na około 20 minut.