Chrupiąca cukinia po koreańsku – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego. Uwielbiam

Jeżeli szukasz unikalnego przepisu na pyszną przekąskę, czytaj i zabieraj się do marynowania!

Takiej cukinii jeszcze nie jadłeś – chrupiąca, pikantna, smaczna, a w dodatku szybka w przyrządzaniu.

Potrzebne składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 200 g marchewki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

Młodą cukinię umyj i pokrój w plastry, najcieńsze jakie potrafisz. Jeżeli cukinia jest duża, przekrój ją na pół i dopiero krój w plastry. Umieść przygotowaną cukinię w głębokiej misce i posyp jedną łyżeczką soli.

Wymieszaj i pozostaw na 30 minut. W tym czasie obierz marchewkę i pokrój w paski. Jeżeli posiadasz specjalną maszynkę do krojenia warzyw w paski – użyj jej, jeżeli nie – nóż też się sprawdzi. Marchew włóż do kolejnej miski, posyp szczyptą soli, wymieszaj i pozostaw na 30 minut.

Przygotuj sos z przypraw. 4 ząbki czosnku obierz i zgnieć w prasce, umieść w misce. Do czosnku dodaj sok z cytryny, sos sojowy oraz miód. Dorzuć do tego ostrą i słodką paprykę w proszku i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Po upływie wyznaczonego czasu odciśnij nadmiar powstałej wody z cukinii i marchewki. W jednej misce połącz obydwa warzywa, a następnie dodaj przyrządzony dressing.

Na patelni umieść 50 g oleju roślinnego i rozgrzej, po czym polej nim warzywa z przyprawami. Całość bardzo dobrze wymieszaj i włóż do lodówki na około 20 minut.

Po tym czasie wyjmij sałatkę i udekoruj ją sezamem – przekąska jest gotowa do spożycia. Jeśli lubisz warzywne przekąski o nietuzinkowym smaku, będziesz zachwycony efektem końcowym. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!