Chrupiąca cukinia w panierce serowej – ten przepis to mistrzostwo. Hit każdej imprezy.

Na pewno nigdy nie jadłaś tak oryginalnej przekąski. Soczyste kawałki warzyw ukryte pod chrupiącą skórką serową doskonale komponują się z piwem.

Jest to także świetny substytut nuggetsów z kurczaka, jeśli jesteś wegetarianinem. Smacznie, satysfakcjonująco i nietuzinkowo! Proponuję Ci dwa sposoby jej przygotowania na raz: smażone w głębokim tłuszczu i pieczone w piekarniku. Wybierz ten, który jest dla Ciebie smaczniejszy i szybszy!

Składniki:

  • 2 sztuki cukinii
  • 250 g twardego sera
  • 4 jajka
  • 1 garść bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, czerwona papryka mielona do smaku

Przygotowanie:

Ser zetrzyj na tarce, dodaj jajka i ubij mikserem lub blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Dodaj kurkumę, pieprz i zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.

Cukinię umyj i pokrój na podłużne kawałki o grubości 1,5–2 cm. Włóż je do głębokiej miski, posól i dobrze wymieszaj rękami.

Odstaw warzywo na 5 minut, następnie dodaj do niego mąkę, przykryj i dobrze wstrząśnij, aby równomiernie ją rozprowadzić. Każdy kawałek cukinii zanurz najpierw w masie serowej, a następnie w bułce tartej. Smaż we wrzącym oleju na złoty kolor.

Drugą połowę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do uzyskania złocistego koloru. Wypróbuj oba z różnymi, ulubionymi sosami. Życzę smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!