Chrupiąca cukinia w panierce serowej – ten przepis to mistrzostwo. Hit każdej imprezy.
5
Na pewno nigdy nie jadłaś tak oryginalnej przekąski. Soczyste kawałki warzyw ukryte pod chrupiącą skórką serową doskonale komponują się z piwem.
Jest to także świetny substytut nuggetsów z kurczaka, jeśli jesteś wegetarianinem. Smacznie, satysfakcjonująco i nietuzinkowo! Proponuję Ci dwa sposoby jej przygotowania na raz: smażone w głębokim tłuszczu i pieczone w piekarniku. Wybierz ten, który jest dla Ciebie smaczniejszy i szybszy!
Składniki:
2 sztuki cukinii
250 g twardego sera
4 jajka
1 garść bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 łyżka kurkumy
1 łyżka ziół włoskich
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól, czerwona papryka mielona do smaku
Przygotowanie:
Ser zetrzyj na tarce, dodaj jajka i ubij mikserem lub blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Dodaj kurkumę, pieprz i zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Cukinię umyj i pokrój na podłużne kawałki o grubości 1,5–2 cm. Włóż je do głębokiej miski, posól i dobrze wymieszaj rękami.
Odstaw warzywo na 5 minut, następnie dodaj do niego mąkę, przykryj i dobrze wstrząśnij, aby równomiernie ją rozprowadzić. Każdy kawałek cukinii zanurz najpierw w masie serowej, a następnie w bułce tartej. Smaż we wrzącym oleju na złoty kolor.
Drugą połowę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do uzyskania złocistego koloru. Wypróbuj oba z różnymi, ulubionymi sosami. Życzę smacznego!