Mój hit na każdym przyjęciu: Cukinia w cieście – pyszna przekąska na wszystkie okazje.
Warto używać ich jak najwięcej, nie tylko surowych, ale również jako składniki każdego dania. Tym razem proponujemy ciekawy przepis na szybką przystawkę z cukinii.
Sprawdzi się z pewnością, gdy na przygotowanie dania mamy niewiele czasu, a w spiżarni tylko kilka składników. Każdemu na pewno przypadnie do gustu!
Cukinie obieramy i kroimy w plastry o grubości około 0,5-1 centymetra. Posypujemy je solą i pieprzem, dodajemy też czosnek przeciśnięty przez praskę, po czym dokładnie mieszamy.
Jajka mieszamy z jogurtem, solimy. Dodajemy mąkę w takiej ilości, aby uzyskane ciasto miało konsystencję nieco rzadszą niż ciasto naleśnikowe.
Plasterki cukinii obtaczamy w mące, a następnie bardzo dokładnie w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złocisty kolor.