Mój hit na każdym przyjęciu: Cukinia w cieście – pyszna przekąska na wszystkie okazje.

Latem najchętniej sięgamy po owoce, warzywa i zioła, które nie tylko są pyszne, ale dostarczają też organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Warto używać ich jak najwięcej, nie tylko surowych, ale również jako składniki każdego dania. Tym razem proponujemy ciekawy przepis na szybką przystawkę z cukinii.

Sprawdzi się z pewnością, gdy na przygotowanie dania mamy niewiele czasu, a w spiżarni tylko kilka składników. Każdemu na pewno przypadnie do gustu!

Oto potrzebne składniki:

  • 2-3 cukinie,
  • 1-2 jajka,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mąka pszenna wg uznania,
  • sól i pieprz do smaku.

Cukinie obieramy i kroimy w plastry o grubości około 0,5-1 centymetra. Posypujemy je solą i pieprzem, dodajemy też czosnek przeciśnięty przez praskę, po czym dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy ciasto:

Jajka mieszamy z jogurtem, solimy. Dodajemy mąkę w takiej ilości, aby uzyskane ciasto miało konsystencję nieco rzadszą niż ciasto naleśnikowe.

Plasterki cukinii obtaczamy w mące, a następnie bardzo dokładnie w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złocisty kolor.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!