Cukinia z mieszanką czosnkowo-serową z piekarnika – lekkie i wyjątkowe danie bez konieczności smażenia

Ten wyjątkowy i lekki przepis z cukinii zachwyci Twoje kubki smakowe. Połączenie czosnku i sera nadaje chrupiącą konsystencję bez konieczności smażenia.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • Oliwa z oliwek
  • 1 szklanka parmezanu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Oregano
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • kolendra

Przygotowanie

Cukinie najpierw umyć. Następnie usuń nasiona i pokrój je na kawałki.

Posmaruj jedną stronę pokrojonej cukinii oliwą z oliwek i pozostaw na kilka minut.

W misce połącz bułkę tartą z parmezanem i suszonym oregano.

Wymieszaj razem posiekaną bazylię i zmiażdżony czosnek. Połączyć wszystkie składniki.

Wymieszaj cukinię z oliwą z oliwek.

Następnie polej oliwą z oliwek drugą stronę cukinii. Obtoczyć ją w mieszance z oliwą.

Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia.

Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200° przez 15 minut. Połącz pozostałe składniki w misce. Przygotować z nich sos. Następnie podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!