Croissanty z kwaśną śmietaną i nadzieniem jabłkowym to najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek skosztujesz.

Jest to świetny przepis warty wysiłku.

Croissanty są miękkie, więc jeśli masz teraz w domu plasterki jabłek, to jest to najlepszy sposób, aby się nimi cieszyć. Pyszne było też nadzienie z makiem, dżemem i orzechami włoskimi. Składniki odmierzyć w szklance o pojemności 200 ml.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 skórka z cytryny = 1 cytryna
  • 1 kostka (świeżych drożdży)
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru granulowanego
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • Nadzienie z jabłek: 4-5 jabłek, cukier i cynamon
  • Nadzienie z orzechów włoskich: Zmielone orzechy, cukier i 1-2 łyżki mleka
  • Można też spróbować nadzienia z dżemu, maku lub sera

Do pieczenia:

  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i jajkami. Dodać śmietanę, startą skórkę z cytryny.

W letniej wodzie wymieszać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Następnie rozkruszyć drożdże. Zakwaszone drożdże wymieszać z roztopionym w mące masłem.

Ręką wyrób lepkie ciasto. Mieszać przez 10 minut i pozostawić do ostygnięcia w ciepłym miejscu. Przygotowanie nadzienia: Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodaj cukier do gorącego mleka. Powtórz proces z masą makową.

Podziel ciasto na osiem części na posypanej mąką powierzchni. Podzielić ciasto na 8 części. Z nich możemy zrobić 3-4 mniejsze bochenki. Każdy bochenek powinien być zwinięty w koło. Umieścić nóż lub nacięcie w wierzchu ciasta. Na wierzchu umieścić nadzienie.

Aby zapobiec wydostawaniu się soku podczas pieczenia, użyj łyżki. Jabłka złożyć na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połącz żółtka i mleko. Ubij masę, a następnie posmaruj nią rogaliki. Piecz przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Smacznego!!! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!