Jedz codziennie te pyszne cienkie naleśniki z cukinii, a Twoja waga poleci w dół. Lepsze od tych zwykłych.
304
Składniki:
2 jaja
1 szklanka mleka
800 g cukinii
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 pęczek pietruszki
2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Delikatnie dojrzałe cukinie są nie tylko najlepsze w smaku, ale również najzdrowsze, ponieważ zawierają duże ilości witamin.
Zatem, jeśli masz opcję, sięgnij właśnie po takie warzywa. Dokładnie opłucz cukinię, a następnie zetrzyj ją na tarce z małymi oczkami.
Pietruszkę drobno posiekaj. W misce umieść jaja z solą. Roztrzep je, używając trzepaczki lub miksera. Do miski wlej mleko i dokładnie wymieszaj zawartość.
Przesiej mąkę, połącz ją z jajami i mlekiem. Mieszaj do czasu, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przełóż ciasto do miski ze startą cukinią. Wsyp posiekaną pietruszkę i dodaj olej.
Całość mieszaj do czasu, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Na rozgrzaną patelnię delikatnie wylewaj ciasto. Dokładnie je rozprowadź, aby naleśniki miały ładny kształt. Nie musisz nakładać wcześniej oleju na patelnię, ponieważ jest zawarty w cieście.
Przekładaj naleśniki na obie strony, aby zyskały złoty kolor.
Perfekcyjnym dodatkiem do tego dania jest sos czosnkowy.
Jego przygotowanie jest niezwykle proste! Umieść w miseczce posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz gęstą śmietanę (250 ml).
Składniki dokładnie wymieszaj i gotowe. Smacznego!