Ten przepis to mistrzostwo. Wszyscy uwielbiają to kruche ciasto z twarogiem.

Uwielbiam kruche ciasta za ich uniwersalność – między warstwami można umieścić dowolne nadzienie (twarożek, tarte jabłka z cukrem, gęsty dżem bez pestek, płatki czekoladowe). Nigdy nie mam problemów z tym deserem, ciasto jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

Do ciasta

  •  Mąka pszenna – 200 g;
  •  Cukier – 50 g;
  •  Masło – 70 g;
  •  Śmietanka tłuszczowa – 1 łyżka;
  •  Jajko kurze – 1 szt;
  •  Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;

Nadzienie

  •  Tłusty domowy twarożek – 180 g;
  •  Śmietanka tłusta – 4 łyżki
  •  Cukier – 50 g;

Przygotowanie:

Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, miękkim stopionym masłem, cukrem, śmietaną i jajkiem. Zagnieść dość chłodne ciasto, zebrać w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Do nadzienia twarogowego: Połącz twarożek, cukier i śmietanę. Ubijaj blenderem, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę twarogową. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części.

Wcieramy jedną część ciasta bezpośrednio do formy, rozprowadzamy tak, aby warstwa była wszędzie jednakowa. Nakładamy nadzienie twarogowe i wyrównujemy łyżką tak, aby nadzienie całkowicie pokryło dolną warstwę ciasta.

Nacieramy również drugą część ciasta i dodajemy nadzienie twarogowe. Ciasto pieczemy w 180 C przez 30-35 minut. Gotowe ciasto pokrój na kawałki, gdy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!