Wystarczy wszystko wymieszać i gotowe: Ciasto z truskawkami, rozpływające się w ustach – piekę je przez cały rok.

Niesamowicie pyszne ciasto truskawkowe, które dosłownie rozpływa się w ustach! Zaskocz swoich bliskich i gości tym orzeźwiającym, owocowym przysmakiem. Doskonały przepis na delikatne ciasto truskawkowe.

Potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru kryształu (1 szklanka)
  • 60 ml oleju roślinnego (3 łyżki)
  • 150 g jogurtu (8 łyżek)
  • 250 g mąki zwykłej (1 + 2/3 szklanki)
  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 50 ml soku z cytryny (1/4 szklanki)
  • 350 g truskawek
  • płatki migdałowe

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania
  • wiórki kokosowe
  • kakao (jeśli chcemy uzyskać ciasto dwukolorowe)

Przygotowanie:

Jajka rozbić do miski, dodać sól i cukier i ubić mikserem.

Następnie dodać jogurt, olej i ubić. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do ciasta dodać sok z cytryny i wymieszać. Na koniec dodać 2/3 pokrojonych truskawek z całkowitej ilości i wymieszać. Formę do pieczenia (26 x 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj brzegi masłem i wylej ciasto.

Wyrównaj ciasto i ułóż na wierzchu pozostałe truskawki. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Możemy podawać. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!