Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać do nich miękkie, w temperaturze pokojowej masło, sodę oczyszczoną, sól, a także 2,5 szklanki mąki pszennej. Zagnieść dokładnie ciasto i odstawić je na około 20 minut.
Jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej dodać mąkę, a po wymieszaniu składników, dodać do nich zimne mleko. Wstawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia.
Trzeba ciągle mieszać najlepiej za pomocą trzepaczki, aby nie powstały żadne grudki i masa nie przypaliła się. Kiedy krem zacznie wrzeć, natychmiast usunąć go z ognia i odstawić na bok w celu ostygnięcia.
Każdy kawałek z nich rozwałkować na wielkość średnicy swojej patelni. Patelnię wcześniej należy rozgrzać na sucho. Ciasta pieką się bardzo szybko, więc trzeba przy nich stać i pilnować.
Zaleca się, żeby na każde ciasto tuż po zdjęciu z patelni położyć talerz o minimalnie mniejszej średnicy i obciąć wystające krawędzie. Dzięki zastosowaniu tego triku, ciasto będzie idealnie równe. Każdą warstwę obficie smarować przygotowanym wcześniej kremem i przekładać tak na przemian.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.