Genialny deser makowy: Ten przepis nie dorównuje nawet ciastom z cukierni a smakuje niesamowicie.

Pyszne ciasto makowe z kremem i lukrem, które po prostu pokochasz. Jeśli lubisz desery z odrobiną alkoholu, pokochasz ten deser.

Składniki:

  • Wymiary formy: 25×36 cm

Ciasto:

  • 6 białek
  • 15 dkg mielonego maku
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 15 dkg kr cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40g)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 łyżki rumu lub wódki

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 5 łyżek wody lub mleka

Ponadto:

  • 2 opakowania herbatników (ok. 200 g, 23 sztuki)
  • wódka do maczania ciasteczek
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać oba cukry. Do ubitej pianki wsypać zmielony mak i kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

I piecz w nagrzanym piekarniku (160-170 stopni) przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie przygotowujemy krem:

Zmiksować żółtka, mąkę, puddingi i 1/2 szklanki mleka na gładką masę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewać masę budyniową i szybko mieszać.

Gotuj, aż krem ​​zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie miękkie masło ubić na puszystą masę i powoli wmieszać ostudzony budyń. Dobrze ubij po dodaniu każdej łyżki puddingu.

Na koniec wlewamy alkohol. Powstały krem ​​wyłożyć na bazę makowo-kokosową. Biszkopty nasączone alkoholem przechowuj.

Następnie przygotowujemy nadzienie. Rozpuść pokruszoną czekoladę z wodą w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i polać ciastka.

Następnie posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!