Szybkie ciasto bez pieczenia z aromatem karmelu i kawy: Tak dobrego jeszcze nie jadłaś

Zaskocz bliskich i przygotuj niesamowity, a jednocześnie lekki i szybki deser, który umili nawet najbardziej pochmurny dzień. To jeden z tych przepisów, które zdecydowanie musisz mieć w swojej kolecji!

Potrzebujesz:

  • Mleko – 500 ml
  • Budyń waniliowy – 2 opakowania
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • Masło – 200 g
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Śmietana 30% – 300 ml
  • Fix do bitej śmietany – 1 opakowanie
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Żelatyna – 1 opakowanie
  • Woda – 100 ml
  • Herbatniki – około 45 szt.
  • Mleko skondensowane karmelowe – 1 puszka
  • Ciemna czekolada – 50 g
  • Filiżanka zaparzonej kawy

Przygotowanie:

Odmierz 100 ml mleka i wymieszaj w nim budyń. Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj cukier waniliowy i zagotuj. Następnie dodaj budyń wymieszany z mlekiem i gotuj przez około 2 minuty, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Delikatnie wymieszaj go z masłem.

Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia i na jej dnie ułóż podstawę z ciastek 5 × 3. Ciasteczka skrop kawą. Spód posmaruj grubą warstwę gotowanego, skondensowanego karmelowego mleka i ułóż na nim drugą warstwę herbatników.

Następnie posmaruj ciasto masą budyniową. Ponownie ułóż warstwę herbatników, skrop kawą. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wlej bitą śmietanę do głębszej miski, dodaj cukier puder, fix i ubij na sztywno. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszaj. Posmaruj przygotowaną śmietanką ciasto. Czekoladę zetrzyj na tarce i równomiernie posyp całą warstwę bitej śmietany. Umieść przygotowane ciasto w lodówce na co najmniej 3 do 4 godzin.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!