Włoskie Ciasto – deser, który pokochają najwięksi miłośnicy słodkości. Przepis.

Pomyślisz, że to zwykła szarlotka – doczytaj przepis do końca! Dowiesz się co odróżnia ją od tej zwykłej, którą znasz. Włosi opracowali nowy patent, który przeczytasz w tym opisie – na prawdę warto.

Gdy przeczytasz ten przepis i go wykonasz – już nigdy nie kupisz nic gotowego. Warto piec samemu – wiesz co jesz. Bez konserwantów i innych spulchniaczy i wypełniaczy smaku. Do dzieła!

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej;
  • 4 jabłka;
  • 2 żółtka;
  • 140 g cukru;
  • 50 g masła;
  • 125 ml mleka;
  • 4 g proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Na początek ze 140 g cukru odsyp 3 łyżki do oddzielnego naczynia – wykorzystasz go później. Możesz zacząć ubijać żółtka z większością cukru. To długi proces. Piana musi stać się praktycznie biała – to znak ze cukier rozpuścił się w masie a żółtka dobrze się ubiły.

Przystąp do roztopienia masła . Możesz to zrobić w garnku lub mikrofali. Lekko przestudź i dodaj do masy ciągle mieszając do połączenia się składników.

Dodaj również mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę proszkiem do pieczenia. Dodawaj ją powoli i mieszaj – unikniesz wtedy grudek.

Gdy ciasto będzie gładkie wylej je do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Owoce umyj i obierz ze skórki – pokrój na cienkie kawałki i ułóż na wierchu ciasta. Tak przygotowane ciasto należy polać masłem i posypać trzema łyżkami cukru.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza prze około 35 minut.

Jeśli lubisz słodsze desery możesz udekorować górę roztopioną czekoladą lub inną polewą. Nie jest to koniecznie. I bez tego ciasto jest pyszne. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!