Krawaciki z galaretką wykonane z ciasta twarogowego – Palce lizać.
56
Krawaciki z galaretką z ciasta twarogowego – Sprawdzony przepis na galaretki z ciasta twarogowego przypomni smak dzieciństwa. Są takie delikatne.
Składniki
miękki twaróg – 1 tuba
sól – szczypta
jajko – 1 szt
mąka półgruba – 500 gr
mleko – 250 ml
Dodatkowo
mak – do smaku
cynamon – do smaku
cukier – do smaku
masło – do smaku
W dużej misce wymieszaj twaróg, sól i jajko. Składniki utrzeć na gładką masę. Następnie dodać półgrubą mąkę i mleko, zagnieść gładkie i nieklejące się ciasto. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i pokrój na kwadraty. Umieść dżem na środku każdego kwadratu. Złóż go, aby utworzyć torbę, dobrze ściśnij brzegi.
Gotowe torebki gotuj we wrzącej wodzie przez pięć minut. Dokładnie przestrzegaj podanego czasu, ponieważ jeśli go przekroczysz, worki mogą stwardnieć. Udekoruj gotowane torebki makiem i cukrem, cynamonem lub po prostu kwaśną śmietaną. Można też polać je gorącym masłem.