Ciasto „wschodnia bajka” – stary przepis z zeszytu mojej babci. Ciasto z jabłkami, które nie ma sobie równych.

Ciasto „Wschodnia bajka” to bardzo stary przepis z zeszytu mojej babci, jest to ciasto z jabłkami, które nie ma sobie równych.

Jednym z moich ulubionych cytatów, który często powtarzam brzmi: „Do szczęścia wystarczy dobra pogoda, ale przy złej pogodzie można na przykład upiec szarlotkę”. Idąc tropem tego cytatu, dziele się dzisiaj z Wami przepisem na ciasto „Wschodnia bajka”.

Do jego przygotowania będzie potrzebne:

  • 65 ml oleju rzepakowego,
  • 150 g maki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 ml koniaku lub mocnej herbaty,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder (jeśli ktoś potrzebuje) tylko do smaku.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od umycia i osuszenia suszonych owoców. Następnie morele kroimy na małe kawałeczki, dodajemy rodzynki i zalewamy je koniakiem lub mocna herbatą, albo po prostu ciepłą wodą.

Orzechy włoskie należy uprażyć na patelni, przesypać je do miski i rozgnieść na niezbyt małe kawałki, dodać do nich cynamon i 70 g cukru, wszystko razem wymieszać.

Przyszła kolej na jajka, które wybijamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem, dodajemy do jajek pozostałą cześć zwykłego cukru wymieszana z cukrem pudrem.

Cienkim strumyczkiem wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i małymi porcjami dodajemy mąkę wy mieszana z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Jabłka należy obrać ze skórki, wydrążyć z nich środek i pokroić je na plastry o grubości około 2 mm, następnie posypać je skrobią ziemniaczaną.

Naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo możemy posmarować papier olejem. Na dół formy wylewamy połowę ciasta, później wykładamy połowę orzechowej mieszanki, na to układamy połowę jabłek.

Suszone owoce odcedzany z płynu i wysypujemy je na jabłka, następnie wylewamy pozostałą część ciasta, układamy drugą część jabłek i pozostałą część mieszanki orzechowej.

Ciasto pieczemy przez 50-55 minut w 180 stopniach. Jeśli nie lubisz zbyt przypieczonych orzechów, możesz je przykryć folią przez pierwsze pół godziny, następnie ściągnij folie i piecz bez przykrycia.

Po upieczeniu ciasta i jego ostygnięciu możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!