Ciasto trzy szklanki – Genialnie prosty i szybki przepis.Smak nie do opisania.

Proste w wykonaniu ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Stanowi idealny deser do popołudniowej kawy.

Do jego przygotowania należy użyć wyłącznie kilka podstawowych w każdej kuchni składników. Nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • odrobina soli,
  • 3 łyżki roślinnego oleju.

Śmietana:

  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 350 g kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Kefir wlać do miski, a następnie wsypać do niej także sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, do którego należy wsypać sól oraz cukier i połączyć to za pomocą trzepaczki. Wlać roślinny olej i znów wymieszać, a potem po dodaniu kefiru ponownie połączyć składniki.

Po przesianiu mąki z kakaem do przygotowanej masy – wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem albo wysmarować dokładnie masłem, aby nie przypaliło się. Wylane ciasto na blaszce wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

Piec około 35 minut w 180 stopniach.

Składniki na śmietanę wystarczy połączyć ze sobą. Schłodzone ciasto podzielić odcinając górę i boki, a resztę podzielić na 2 części. Pierwszą warstwę posmarować śmietaną i przykryć drugim ciastem.

Górę i boki także posmarować ciastem. Pozostałe kawałki zmielić i udekorować powstałe ciasto.

error: Treść zabezpieczona !!