Ciasto trzy szklanki – Genialnie prosty i szybki przepis.Smak nie do opisania.
113
Proste w wykonaniu ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Stanowi idealny deser do popołudniowej kawy.
Do jego przygotowania należy użyć wyłącznie kilka podstawowych w każdej kuchni składników. Nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem.
Składniki:
1 szklanka cukru,
1 szklanka kefiru,
1 łyżka kakao,
1 szklanka mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka sody,
odrobina soli,
3 łyżki roślinnego oleju.
Śmietana:
3 łyżki cukru pudru,
350 g kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Kefir wlać do miski, a następnie wsypać do niej także sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, do którego należy wsypać sól oraz cukier i połączyć to za pomocą trzepaczki. Wlać roślinny olej i znów wymieszać, a potem po dodaniu kefiru ponownie połączyć składniki.
Po przesianiu mąki z kakaem do przygotowanej masy – wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem albo wysmarować dokładnie masłem, aby nie przypaliło się. Wylane ciasto na blaszce wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Składniki na śmietanę wystarczy połączyć ze sobą. Schłodzone ciasto podzielić odcinając górę i boki, a resztę podzielić na 2 części. Pierwszą warstwę posmarować śmietaną i przykryć drugim ciastem.
Górę i boki także posmarować ciastem. Pozostałe kawałki zmielić i udekorować powstałe ciasto.