Zapomniany przepis z lat 60. na ciasto truskawkowe. Cienkie, kruche ciasto i mnóstwo dodatków.
To proste ciasto truskawkowe to idealny letni deser dla każdego. Dedykowany wszystkim miłośnikom słodkich domowych wypieków : proste ciasto truskawkowe, doskonałe jako dodatek do herbaty czy aromatycznej kawy.
Umyj truskawki, usuń szypułki i przekrój na pół.
Jajka wbij do miski, wymieszaj z solą i ubij na puszystą masę. Następnie dodaj cukier i ponownie ubijaj.
Wlej kefir i wymieszaj mikserem. Dodaj proszek do pieczenia, następnie dodaj całą mąkę i wymieszaj.
Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką. Wlej ciasto do foremki. Ułóż truskawki na wierzchu.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.