Zapomniany przepis z lat 60. na ciasto truskawkowe. Cienkie, kruche ciasto i mnóstwo dodatków.

Dziś chcę podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów, które przygotowywała zawsze moja babcia. Robi się je banalnie i szybko, a smakuje każdemu.

To proste ciasto truskawkowe to idealny letni deser dla każdego. Dedykowany wszystkim miłośnikom słodkich domowych wypieków : proste ciasto truskawkowe, doskonałe jako dodatek do herbaty czy aromatycznej kawy.

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g truskawek
  • 220 g cukru
  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Umyj truskawki, usuń szypułki i przekrój na pół.

Jajka wbij do miski, wymieszaj z solą i ubij na puszystą masę. Następnie dodaj cukier i ponownie ubijaj.

Wlej kefir i wymieszaj mikserem. Dodaj proszek do pieczenia, następnie dodaj całą mąkę i wymieszaj.

Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką. Wlej ciasto do foremki. Ułóż truskawki na wierzchu.

Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.


Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!