Przepis nawet dla początkujących, przygotowanie w 5 minut. Bardzo soczyste ciasto.
9
Przepis jest odpowiedni również dla zupełnie początkujących. Nawet ktoś, kto nigdy nie upiekł naleśnika, może to zrobić. Przygotowanie trwa krótko, pieczenie trwa godzinę, ale efekt naprawdę jest tego wart.
Składniki:
1 szklanka = 250 ml
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 paczka cukier waniliowy
1 kubek Granko
1/2 szklanki oleju
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
Nadzienie:
Czekolada
Orzechy
Polewa:
125 ml 33% śmietanki do ubijania
200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Całe jajka ubić z cukrem.
Stopniowo dodawaj olej. Dodaj śmietanę i inne składniki.
Wlej ciasto do natłuszczonej formy. Możemy również dopracować ciasto z połamaną czekoladą i orzechami.
Piec ok. 1 godz./160°C. Po ostygnięciu ciasta przykryj polewą.
Przygotuj lukier rozpuszczając czekoladę w śmietanie i wylewając ją na ciasto.
Ciasto jest bardzo soczyste i smaczne. Jeśli chcesz, możesz udekorować boki posiekanymi orzechami. Życzymy smacznego! 🙂