Twoja rodzina na pewno mu się nie oprze – Czekoladowe cudo z serowym kremem jest hitem wśród deserów i smakuje wyśmienicie.

Ciasto czekoladowe z twarogiem – prosty i efektowny przepis!

Doskonały sposób na ciasto smakiem i wyglądem przypominające wyroby z najlepszych cukierni, które z łatwością przygotujesz w domu. Połączenie czekolady z twarogiem zachwyci nawet największych smakoszy!

Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej (przesianej),
  • 4 jaja,
  • 50 g ciemnego kakao,
  • 120 g cukru,
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g kwaśnej śmietany,
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 400 g twarogu z wiaderka,
  • 250 g mleka skondensowanego,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 50 g ciemnego kakao.

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 g),
  • 60 g masła,
  • 40 ml mleka.

Poncz do nasączenia ciasta:

  • 100 ml wody,
  • 20 ml mocnego alkoholu – koniaku lub brandy,
  • 50 g cukru.

Sposób przygotowania:

error: Treść zabezpieczona !!