Ciasto Praga. Zaskoczę Cię tym przepisem na . Sekretem jest jeden składnik

Ciasto Praga – proces przygotowania

W swoim czasie podbił świat. Mowa o słynnym cieście, które swoją nazwą dzieli się ze stolicą Czech. Nazywa się Praha, ale to nie znaczy, że pochodzi z miasta nad Wełtawą, ale z luksusowego Hotelu Praga w Moskwie, który szczycił się najlepszymi światowymi cukiernikami.

Ich ciasto czekoladowe podbiło świat i do dziś jego reputacja nie zawodzi. Jednak jego produkcja nie musi być domeną wyłącznie profesjonalnych cukierników. Możesz bardzo łatwo zrobić go w domu. Jest więcej niż odpowiedni na świąteczne okazje, ale możesz cieszyć się nim zawsze i wszędzie.

Ciasto

  • jajka – 2 szt
  • śmietana – 250 gr
  • kakao – 3 łyżeczki
  • mąka półgruba – 1 i pół szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • soda oczyszczona – pół łyżeczki
  • mleko skondensowane – pół puszki

Krem

  • masło – 100 gr
  • mleko skondensowane – pół puszki
  • kakao – 1 łyżeczka

Polewa

  • cukier – 3 łyżki
  • kakao – 1 łyżeczka
  • śmietana – 3 łyżki

Przygotowanie

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie zacznij przygotowywać ciasto. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Ubij białka w oddzielnej misce mikserem elektrycznym na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich szklankę cukru.

Do miski wlej dwie i pół szklanki śmietanki i dodaj do niej pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dobrze wymieszaj i dodaj żółtka, pół puszki skondensowanego mleka, trzy łyżeczki kakao w proszku i dokładnie wymieszaj. Do masy stopniowo dodawać przesianą mąkę. Po uzyskaniu gładkiej i jednolitej konsystencji, na koniec delikatnie wmieszaj do ciasta piankę  ze słodkiego jajka.

Przygotować tortownicę, dno wyłożyć papierem do pieczenia, ścianki natłuścić i posypać gruboziarnistą mąką. Wlej przygotowane ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię, lekko stukając foremką o blat i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od specyfiki Twojego piekarnika, więc sprawdź wykałaczką. Jeśli pozostanie suche i nieklejące się, możesz wyjąć ciasto z piekarnika.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozwól mu dobrze ostygnąć, aby można było nim manipulować i nie rozpadało się w dłoniach. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj krem. Do miski włóż sto gramów miękkiego masła, dodaj drugą połowę puszki skondensowanego mleka i dodaj łyżeczkę kakao. Dokładnie ubij składniki mikserem elektrycznym, aby się połączyły.

Następnie przygotuj polewę czekoladową. Wlej trzy do czterech łyżek cukru i łyżeczkę kakao w proszku do małego rondelka. Mieszamy i zalewamy śmietaną. Ponownie wymieszaj i włóż do pieca. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować, ciągle mieszając, przez około 5 minut.

Ostrożnie wyjmij schłodzone ciasto z formy i długim nożem lub nitką pokrój je na trzy talerze mniej więcej równej wysokości. Umieść spód na tacy do serwowania, rozsmaruj obfitą warstwę kremowego nadzienia i wygładź powierzchnię.

Drugi arkusz ułożyć na warstwie masła, ponownie posmarować drugą połową nadzienia i przykryć trzecim arkuszem. Następnie pokryj ciasto przygotowaną polewą czekoladową, którą rozsmarujesz na całej powierzchni, łącznie ze ścianami.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Nadal możesz ozdobić powierzchnię według swojej wyobraźni.

Życzymy smacznego.


error: Treść zabezpieczona !!