Murzynek: Fantastyczny przepis bez ciężkiego wyrabiania, wystarczy wymieszać drewnianą łyżką.

Pyszna szarlotka bez czasochłonnej pracy. Szybki i bardzo popularny przepis, który tak naprawdę wystarczy wymieszać drewnianą łyżką i upiec. Wypróbuj ten fantastyczny przepis.

Składniki:

  • 600 g startych jabłek
  • 500 g mąki półgrubej
  • 350 g cukru pudru
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Nadzienie:

  • marmolada

Polewa:

  • 200 ml 33% bitej śmietany
  • 200 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady

Opcjonalnie:

  • mąka kokosowa

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki na patelni: mąka, starte jabłka, cukier, orzechy, olej, jajka, kakao i soda oczyszczona.

Wszystko dobrze wymieszaj. Do smaku możemy również dodać cynamon.

Ilość cukru należy dostosować do słodyczy jabłek. Ułóż gotowe ciasto na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze do pieczenia. Wygładź i włóż do rozgrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu posmarować marmoladą. I polej polewą lub posyp mąką kokosową.

W rondelku podgrzej śmietanę. Tuż poniżej temperatury wrzenia (zaczyna delikatnie bulgotać) wyłączamy. Czekoladę rozbić do szklanej miski, polać gorącą śmietaną. Tak przygotowane składniki odstawić na 10 minut. Następnie mieszamy śmietanę z roztopioną wysokiej jakości czekoladą.

Tworząc gładką, błyszczącą polewę, która smakuje niesamowicie. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i możemy posmarować nim ciasta, desery. Tak przygotowana pyszna polewa czekoladowa doskonale nadaje się do pracy, ponieważ przyjemnie się topi. Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!