Ciasto migdałowe z kremem waniliowym. Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz

Ciasto migdałowe z kremem waniliowym – sposób przygotowania

Niezależnie od tego, czy masz niespodziewanego gościa, czy po prostu masz ochotę na coś słodkiego, przepis na proste i szybkie ciasto zawsze się przyda. Spróbuj na przykład ciasta migdałowego z kremem waniliowym, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut.

Krem

  • jajko – 1 szt
  • cukier – 50 gr
  • cukier waniliowy – 10 gr
  • skrobia kukurydziana – 15 gr
  • mleko – 250 ml

Ciasto

  • jajka – 2 szt
  • cukier – 100 gr
  • sól – 1 szczypta
  • mleko – 100 ml
  • olej – 50 ml
  • zwykła mąka – 170 gr
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • mielone migdały – 50 gr
  • pokrojone migdały – 50 g

Przygotowanie

Najpierw przygotuj krem. Jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię kukurydzianą umieścić w rondelku i wszystko wymieszać. Następnie dodać ćwierć litra mleka i gotować, ciągle mieszając, aż śmietanka zgęstnieje. Włóż do miski, przykryj powierzchnię folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.

Umieść jajka, cukier i szczyptę soli w misce miksera i ubijaj wszystko przez 3 do 4 minut, aż uzyskasz kremową pianę. Dodaj mleko i olej roślinny i wymieszaj razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami i wymieszać ciasto. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 27×18 cm wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy i równomiernie posypujemy płatkami migdałów.

Schłodzoną śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z większym otworem i zrobić z niej kratkę na cieście. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 40 minut. Schłodzony budyń posypać cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!