Ciasto migdałowe z kremem waniliowym. Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz
113
Ciasto migdałowe z kremem waniliowym – sposób przygotowania
Niezależnie od tego, czy masz niespodziewanego gościa, czy po prostu masz ochotę na coś słodkiego, przepis na proste i szybkie ciasto zawsze się przyda. Spróbuj na przykład ciasta migdałowego z kremem waniliowym, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut.
Krem
jajko – 1 szt
cukier – 50 gr
cukier waniliowy – 10 gr
skrobia kukurydziana – 15 gr
mleko – 250 ml
Ciasto
jajka – 2 szt
cukier – 100 gr
sól – 1 szczypta
mleko – 100 ml
olej – 50 ml
zwykła mąka – 170 gr
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
mielone migdały – 50 gr
pokrojone migdały – 50 g
Przygotowanie
Najpierw przygotuj krem. Jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię kukurydzianą umieścić w rondelku i wszystko wymieszać. Następnie dodać ćwierć litra mleka i gotować, ciągle mieszając, aż śmietanka zgęstnieje. Włóż do miski, przykryj powierzchnię folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Umieść jajka, cukier i szczyptę soli w misce miksera i ubijaj wszystko przez 3 do 4 minut, aż uzyskasz kremową pianę. Dodaj mleko i olej roślinny i wymieszaj razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami i wymieszać ciasto. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 27×18 cm wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy i równomiernie posypujemy płatkami migdałów.
Schłodzoną śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z większym otworem i zrobić z niej kratkę na cieście. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 40 minut. Schłodzony budyń posypać cukrem pudrem.