Ciasto mięsne – nieziemsko pachnie i obłędnie smakuje – przygotuj coś szybkiego i pysznego.
Ciasto francuskie – czyli agent do zadań specjalnych!
Na pewno nieraz znalazłaś się w takiej sytuacji: niespodziewani goście zjawiają się za kilka chwil, albo impreza przedłuża się, a uczestnicy głodnieją. Dobra gospodyni natychmiast próbuje odnaleźć się w każdych okolicznościach, a jej sprzymierzeńcem w kuchni okazuje się nic innego, jak ciasto francuskie!
To dzięki niemu w kilka minut możesz wyczarować posiłek, który zasmakuje wszystkim i – co ważne – z pewnością ich nasyci! Robi ono wrażenie, nieziemsko pachnie i obłędnie smakuje: to rozwiązanie po prostu nie ma wad! Poniżej podajemy przepis na popularną, mięsną przekąskę z wykorzystaniem ciasta francuskiego!
Potrzebne składniki:
- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- 300 gram mięsa mielonego
- jedna, średnia cebula
- jedno jajko
- śmietana
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rozwiń ciasto francuskie na roboczym blacie oprószonym mąką. Lekko je rozwałkuj. Cebulę obierz, drobno posiekaj i obsmaż na na rozgrzanej patelni. Po chwili na patelnię wrzuć mielone mięso, dopraw je solą i pieprzem wedle uznania. Całość wymieszaj na patelni i smaż, aż mięso nie będzie gotowe.
Do mięsnego farszu dodać można nieco śmietany. Tak przygotowany farsz należy przestudzić. W czasie, gdy mięso stygnie, skupmy się na cieście. Rozwałkowane ciasto przełóż do naczynia do pieczenia. Przestudzony mięsny farsz umieść w środku naczynia wyłożonego ciastem.
Po bokach ciasta wykonaj podłużne nacięcia. Dzięki nim będzie możliwe zaplecenie ciasta na kształt warkocza, przykrywając mięsne nadzienie. Następnie ciasto posmaruj z wierzchu ubitym jajkiem.
Teraz ciasto należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Danie pieczemy przez około pół godziny. Po tym czasie jest ono gotowe do spożycia. Smacznego! Oczywiście mięsny farsz to nie jedyny pomysł na to danie. Mięso zastąpić można wieloma warzywami lub innymi składnikami, które akurat będziesz miała pod ręką!