Ciasto Marzeń – gotowe w kilka minut, smakuje bosko! Przepis, który w pełni zasługuje na swoją nazwę
219
Oto przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia. To chyba jeden z najpyszniejszych deserów!
Świetnie się sprawdzi na spotkaniach przy kawie lub jako podwieczorek. Herbatniki, krem budyniowo-śmietanowy i polewa kakaowa to doskonałe połączenie. Ten deser jest też wyjątkowo szybki i łatwy do wykonania.
Składniki na ciasto:
mleko – 600 ml
budyń śmietankowy w proszku – 2 torebki
śmietana 30% – 220 ml
herbatniki – 450 g
Składniki na polewę (można ją pominąć i po prostu oprószyć deser kakao, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą):
cukier puder – 200 g
kakao – 3 łyżki
ciepłe mleko – 3 łyżki
masło – 3 łyżki
Opcjonalnie:
kawa i rum do moczenia herbatników
Przygotowanie:
Najpierw sporządź krem budyniowy. Ugotuj budyń według wskazań producenta i pozostaw do ostygnięcia.
Ubij kremówkę na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ze schłodzonym budyniem. Jeśli powstały krem jest nie dość słodki, możesz dodać trochę cukru.
W formie lub na dużym talerzu ułóż warstwę herbatników. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo polać je kawą wymieszaną z rumem. Wylej na nie połowę kremu i wyrównaj.
Połóż drugą warstwę herbatników, wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnią warstwą ciastek. Składniki polewy wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę. Wylej ją na gotowe ciasto.
Deser przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.