Lepiej zrób większą porcję bo znika w kilka chwil: Mąka, kwaśna śmietana, 2 jajka … powstaje pyszne ciasto truskawkowe.
Posmaruj formę do pieczenia o średnicy 27 cm masłem bądź olejem i posyp mąką. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę. Następnie do mieszanki dodaj olej, śmietanę, wanilię i skórkę z cytryny i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli i delikatnie mieszaj. Staraj się nie mieszać zbyt energicznie, aby ciasto nie było zbite.
Jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę wody lub mleka. Ciasto wylej na blachę do pieczenia. Oczyszczone i wysuszone truskawki ułóż na jego powierzchni lub możesz dodać je bezpośrednio do ciasta, wybór należy do Ciebie.