Lepiej zrób większą porcję bo znika w kilka chwil: Mąka, kwaśna śmietana, 2 jajka … powstaje pyszne ciasto truskawkowe.

Doskonałe ciasto z truskawkami, idealne do aromatycznej kawy w gronie przyjaciół czy rodziny. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu – polecam!

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • ½ paczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • szklanka = 250 ml

Przygotowanie:

Posmaruj formę do pieczenia o średnicy 27 cm masłem bądź olejem i posyp mąką. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę. Następnie do mieszanki dodaj olej, śmietanę, wanilię i skórkę z cytryny i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli i delikatnie mieszaj. Staraj się nie mieszać zbyt energicznie, aby ciasto nie było zbite.

Jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę wody lub mleka. Ciasto wylej na blachę do pieczenia.  Oczyszczone i wysuszone truskawki ułóż na jego powierzchni lub możesz dodać je bezpośrednio do ciasta, wybór należy do Ciebie.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny. Ostudź i posyp np. cukrem pudrem. Życzę smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!