Dla niespodziewanych gości, ciekawy smak zaskoczy wszystkich. Ekspresowe ciasto – Zepsuty Kikut.
Zabawna nazwa „Zepsuty Kikut” to nie jedyne co w tym cieście zaskakuje. Najciekawszy w nim jest zdecydowanie smak, aksamitny i lekki, przełamany lekko cierpkim dżemem z wiśni lub porzeczki, goście z pewnością będą zachwyceni.
„Zepsuty Kikut” jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybko się go robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Ciasto kusi oryginalnym smakiem, w którym aksamitna lekkość kremu miesza się z cierpkością konfitur.
Przygotować naczynie, wbić do niego jajka, następnie dodać cukier, jajka z cukrem dokładnie ubić za pomocą trzepaczki lub miksera.
Do jajek i cukru dodać dżem, sodę, mąkę oraz kefir. Składniki dobrze wymieszać tak, by ciasto zyskało rzadką, lejącą konsystencję. Ciasto wylać na dwie blachy wysmarowane tłuszczem, blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.
Po wyjęciu ciasta przekroić na 2 części, by uzyskać 4 placki.Do miski wsypać cukier i zalać go śmietaną, następnie śmietanę ubijać do momentu rozpuszczenia cukru.