W 5 minut przygotujesz to ciasto na kefirze. Dla gospodyń, które cenią szybkie i smaczne przepisy.

Każdy lubi słodkie przekąski. Nie zawsze jednak mamy czas i składniki na przygotowanie wymyślnych ciast czy deserów.

Niejednokrotnie z niezapowiedzianą wizytą wpadają goście na kawę, do której wypadałoby podać jakiś słodki smakołyk. Co jednak jeżeli w lodówce są tylko podstawowe produkty, a na zrobienie zakupów nie ma już czasu?

To żaden problem. Ciasto na kefirze z rodzynkami można przyrządzić w zaledwie kilka minut. Poniżej przepis na te obłędnie pyszne i szybkie ciasto. Wystarczy tylko kilka składników.

Ciasto na kefirze – jak zrobić?

Składniki:

  • jajka – 2 szt
  • mąka pszenna – 2 szkl
  • kefir – 1 szkl
  • cukier – 1/2 szkl
  • rodzynki – 100 g
  • masło – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 10 g

Sposób przygotowania:

Przy pomocy blendera lub miksera wymieszaj cukier, jajka i kefir. Do masy powoli dosypuj mąkę małymi porcjami, cały czas mieszając ciasto.

Teraz wystarczy dodać proszek do pieczenia i rodzynki, a następnie jeszcze raz dokładnie wymieszać ciasto.

Blachę do pieczenia dokładnie wysmaruj masłem a następnie wlej do niej przygotowaną masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz w nim ciasto przez około 30 – 35 minut.

Gotowe ciasto wystarczy przestudzić i posypać cukrem pudrem dla uzyskania lepszego efektu wizualnego i smaku.

error: Treść zabezpieczona !!