Ciasto jogurtowe z serem. Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz. Domownicy zjedli cały w jeden dzień.

Ciasto jogurtowe z serem – sposób przygotowania

Ten przepis na ciasto jogurtowe z twarogiem dosłownie oszalał już jakiś czas temu na całym świecie. Jest tak łatwy i pyszny, że koniecznie musisz go wypróbować.

Składniki

  • zwykła mąka – 300 gr
  • twaróg – 300 gr
  • jogurt – 120 gr
  • olej roślinny – 120 ml
  • cukier – 200 gr
  • jajka – 5 szt
  • proszek do pieczenia – 8 gr
  • cukier puder – 3 łyżki
  • sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Ubij 4 jajka w misce, dodaj szczyptę soli, 200 g cukru i ubij wszystko do bladożółtej do białawej, pieniącej się konsystencji. Dodaj jogurt i kontynuuj ubijanie, aż całkowicie się połączy z masą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiej przez gęste sito do miski ze składnikami i dalej ubijaj, aż powstanie półpłynne, gęste ciasto.

Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 27×18 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowane ciasto i wygładź na płasko.

Twarożek przełożyć do czystej miski, dodać cukier puder, jedno jajko i wszystko zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Wlej mieszaninę twarogu do szprycy i użyj jej, aby utworzyć grubą siatkę twarogu na powierzchni ciasta.

Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut, w zależności od specyfiki Twojego piekarnika. Użyj szpikulca, aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli jest suche i bez grudek ciasta, można wyjąć je z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Powierzchnię gotowego ciasta posyp cukrem pudrem, pokrój na porcje i podawaj z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy.

Smacznego!

 


error: Treść zabezpieczona !!