To przepis dla wszystkich miłośników jabłek oraz szarlotki – Miękkie, delikatne, błyskawiczne oraz pyszne w smaku ciasto.
119
Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Bierzemy białka i wlewamy do miski, gdzie ubijamy je wraz z cukrem aż do osiągnięcia sztywnej piany. Piana musi być na tyle sztywna, aby po odwróceniu miski nie wypadła na podłogę.
Następnym krokiem jest utarcie razem masła oraz cukru waniliowego. Do tej mieszanki dodajemy jeszcze odrobinę soli.
Do powstałej masy wlewamy żółtka, które wcześniej nam zostały. Należy jednak pamiętać, aby nie wrzucać wszystkich żółtek jednocześnie, a zrobić to stopniowo.
Następnie bierzemy mąkę i przesiewamy ją razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy i pomału mieszamy przy wykorzystaniu wolnych obrotów.
Ostatnim krokiem jest dodanie wcześniej przygotowanych białek. Przede wszystkim należy pamiętać, aby białka dodawać bardzo powoli i bez wykorzystania miksera.