Smakuje jak z cukierni – Tani i szybki przepis. Ciasto, o którym wszyscy mówią.

To ciasto jest fantastycznie smaczne i naprawdę dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie zapisz ten przepis, smakuje dokładnie jak śmietana. Jednak będzie Cię to kosztować kilka drobiazgów, a zamiast jednego deseru masz cały talerz!

Składniki:

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 180 g masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.

Rozpuść masło w ogniu i dodaj mleko i wodę. Gdy mieszanina się zagotuje, wymieszaj mąkę. Ciągle mieszając przerobić na ciasto.

Kiedy zaczyna odklejać się od ścian, to koniec. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wymieszaj jajka jedno po drugim.

Wymieszaj gładką mieszankę. Połowę masy nakładamy na okrągłą foremkę, której spód wyłożono papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Upieczone ciasto ostudź i kontynuuj z drugą połową ciasta. Przygotujemy krem:

Do garnka dodać cukier, mąkę, mleko, warcaby i ugotować gęsty budyń. Ubij masło. Po łyżeczce wymieszać z wystudzonym budyniem – krem ​​jest już gotowy.

Włóż pierwszy arkusz schłodzonego ciasta do formy. Wlej krem na ciasto. Przykryj ciasto drugim arkuszem i posyp cukrem pudrem. Podać schłodzone. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!