Ciasto „Dwa paski” z twarogiem, które przygotujesz w 20 min. Hit każdego przyjęcia
113
Ciasto dwa paski jest niezwykle łatwe i szybkie w wykonaniu, a ponadto pięknie prezentuje się na stole jako deser do popołudniowej kawy czy też herbaty.
Do jego wykonania wystarczy użyć zaledwie kilku podstawowych składników, które za pewne każdy ma w swojej kuchni na co dzień.
Za podstawę można użyć w zależności od upodobania np. herbatniki, krakersy, a nawet pierniki. W prosty sposób można zbudować dzieło cukiernicze bez użycia piekarnika do jego wykonania.
Składniki:
300 g kruchych ciastek,
250 g śmietany,
250 g twarogu,
1 łyżka żelatyny,
100 g cukru kryształu,
75 ml przegotowanej wody,
ciemna czekolada do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypać do miseczki, zalać wodą, wymieszać, a następnie odstawić ją do napęcznienia. Przelać ją do rondelka, a potem odgrzewać na kuchence do rozpuszczenia.
Należy mieszać dopóty, dopóki konsystencja będzie bez grudek. Śmietanę ubić z twarogiem oraz z cukrem. Powstały krem musi być lekki.
Żelatyną wlać do śmietany i wszystkie składniki połączyć ze sobą. Formę wyłożyć pierwszą warstwą wybranego spodu, na który należy wylać pierwszą warstwę kremu. Kolejną warstwą są znów ciasteczka i ponownie krem.
Łącznie powinny wyjść po trzy warstwy.
Po wykonaniu, ciasto zakryć szczelnie folią aluminiową, a następnie odstawić je do lodówki najlepiej na całą noc, aby stężało.
Później górę można dowolnie udekorować, np. za pomocą startej czekolady. Smacznego!