To ciasto nie zawiera mleka ani jajek. Jest miękkie i puszyste, a do tego absolutnie pyszne. Przepis.

Pieczenie ciast to umiejętność, którą powinieneś praktykować codziennie, a zwłaszcza przy specjalnych okazjach.

Ręcznie robione ciasta mogą być pyszne i niedrogie. Ten przepis jest przykładem takiego ciasta i jest wart obejrzenia.

Potrzebne składniki:

  • 200 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • esencja waniliowa,
  • 60 ml oleju,
  • gorąca woda 20 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Składniki na drugą część ciasta

  • 30 g kakao,
  • 180 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa,
  • 150g cukru,
  • Gorąca woda: 240 ml
  • szczypta soli
  • 60ml oleju.

Sposób przygotowania:

Połącz olej i wodę z esencją waniliową.

Następnie mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami.

Suche składniki wmieszać w masę.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski.

W ten sam sposób przygotować drugą porcję ciasta.

Ciemną część ciasta należy dodać do jasnej.

Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Jako dekorację można wykorzystać polewę czekoladową. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!