Ciasto budyniowe z jabłkami: 2 jabłka, 3 jajka, mleko, mąka… zachwyci każdego gościa. Koniecznie zapisz przepis

Ciasto budyniowe z jabłkami to hit, który sprawdzi się na każdą okazję.

Pyszne, szybkie w przygotowaniu, dosłownie rozpływające się w ustach. Po takie ciasta warto sięgać. Koniecznie spróbujcie i Wy.

Składniki:

Na krem:

  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego

Na ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka (powinno być w temperaturze pokojowej)
  • 200 g przesianej mąki
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy krem. Jajka gotujemy z cukrem, skrobią i mlekiem. Gotujemy gęsty budyń. Schłodzoną masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok.

W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na małych obrotach.

Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta, mieszamy składniki łyżką. Przygotowujemy formę 18×24 cm.

Ciasto wlewamy do formy. Krem przekładamy do szprycy cukierniczek i tworzymy na wierzchu ciasta kratkę.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy i dowolnie kroimy.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!