Ciasto budyniowe z jabłkami: 2 jabłka, 3 jajka, mleko, mąka… zachwyci każdego gościa. Koniecznie zapisz przepis
94 821
Ciasto budyniowe z jabłkami to hit, który sprawdzi się na każdą okazję.
Pyszne, szybkie w przygotowaniu, dosłownie rozpływające się w ustach. Po takie ciasta warto sięgać. Koniecznie spróbujcie i Wy.
Składniki:
Na krem:
50 g cukru
1 jajko
250 ml mleka
15 g skrobi kukurydzianej
0,5 opakowania cukru wanilinowego
Na ciasto:
2 jajka
100 g cukru
100 ml mleka (powinno być w temperaturze pokojowej)
200 g przesianej mąki
0,5 opakowania cukru wanilinowego
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 małe jabłka
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy krem. Jajka gotujemy z cukrem, skrobią i mlekiem. Gotujemy gęsty budyń. Schłodzoną masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok.
W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na małych obrotach.
Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta, mieszamy składniki łyżką. Przygotowujemy formę 18×24 cm.
Ciasto wlewamy do formy. Krem przekładamy do szprycy cukierniczek i tworzymy na wierzchu ciasta kratkę.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy i dowolnie kroimy.