Przepis na pyszne ciasto z brzoskwiń z puszki – Gdy tylko goście je posmakują, będą chcieli dokładkę.

Przepis na pyszne ciasto z brzoskwiń z puszki

To prosty i szybki przepis na ciasto z brzoskwiń z puszki, idealny na każdą okazję. Zawsze możesz mieć składniki pod ręką, a przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

fot. youtube.com/appetitlicherkuchen

Składniki:

  • 400 g brzoskwiń z puszki (odsączonych z syropu)
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 30 g masła
  • 200 g cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • Skórka z ½ cytryny
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotowanie formy:

  • Prostokątną formę do pieczenia dokładnie smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  • Na dno formy równomiernie wysypujemy warstwę cukru, a następnie układamy na niej brzoskwinie z puszki w całości.

Przygotowanie masy jajeczno-brzoskwiniowej:

  • Pozostałe brzoskwinie kroimy w kostkę i umieszczamy w misce.
  • Dodajemy jajka i blendujemy całość na puszystą masę.
  • Przecieramy masę przez sitko do większej miski, aby była gładka.

Przygotowanie ciasta:

  • Do masy jajecznej dodajemy 150 g cukru, olej oraz szklankę zimnej wody. Mieszamy na jednolitą masę.
  • Następnie, ciągle mieszając, dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Dodajemy szczyptę soli.
  • Kiedy ciasto jest gładkie i jednolite, wylewamy je na brzoskwinie ułożone w formie.

Pieczenie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Ciasto pieczemy przez około 40 minut, aż do uzyskania złocistego koloru i suchego patyczka.

Dekorowanie:

  • Po wyjęciu z piekarnika, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
fot. youtube.com/appetitlicherkuchen

To ciasto z brzoskwiń z puszki jest szybkie w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!