Odchudzające ciasto – Bez mąki, cukru i oleju: Weź kakao, płatki owsiane i banany.

Płatki owsiane poza byciem produktem pełnym wartości odżywczych idealnie wspomagają odchudzanie. Mają wiele funkcji prozdrowotnych, m.in.

  • Obniżają wysokie ciśnienie krwi i świetnie działają na „zbicie” wysokiego cholesterolu
  • Spożywanie ich jest niczym profilaktyka chorób układu krążenia
  • Mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi niż po spożyciu produktów bogatych w cukier.
  • Świetnie wspomagają trawienie, a ich spożywanie łagodzi bóle brzucha
  • Są w stanie oczyścić jelito grube z niepożądanych substancji, a do tego likwidują wzdęcia i gazy
  • Zawierają duże ilości składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor i wapń, które są ważne dla zdrowia kości. Wapń jest szczególnie istotny dla utrzymania prawidłowej gęstości kości, dzięki czemu też zapobiegają osteoporozie
  • Wzmacniają koncentrację i wspomagają jakość snu

Aby zrobić ciasto odchudzające potrzebujemy

  • 250ml mleka
  • 2 jaja
  • 120g płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • 5g proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżki stołowe kakao (ok. 30g)
  • 30g orzechów włoskich
  • Do tego żeby zrobić polewę potrzeba:
  • 35-50ml mleka
  • 70-100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Do wcześniej przygotowanej miski wsyp płatki owsiane. Dolej mleko i dokładnie wymieszaj.

Odstaw je na 10 min aby napęczniały. W międzyczasie banany należy rozgnieść widelcem i następnie przełożyć do osobnej miski.

Dodaj jajka, sól i wszystko wymieszaj trzepaczką. Następnie wsyp kakao, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj płatki do utworzonej wcześniej mieszanki i wymieszaj. Orzechy włoskie należy drobno posiekać.

Teraz posmaruj formę do pieczenia masłem lub olejem kokosowym.

Przelej ciasto, wyrównaj i równo posyp orzechami. Formę należy wstawić do nagrzanego do 180°na 35-40min. Później wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Poza na przygotowanie polewy. Do małej miski przełóż czekoladę i mleko.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj. Polewę wylewamy na ciasto za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Gdy wszystko stwardnieje, ciasto jest gotowe do podania.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!