Chcesz niesamowity deser – Z płatków owsianych, kakao i bananów stworzysz przysmak bez cukru i mąki.

Doskonałe smakuje proste w przygotowaniu i zdrowe ciasto owsiane. Delektując się tym daniem, nie musisz martwić się o swoją sylwetkę.

Składniki:

  • płatki owsiane (120 g)
  • mleko (250 ml)
  • dojrzałe banany (2 szt) p
  • jajka (2 szt)
  • sól (odrobina)
  • kaka (30 g)
  • proszek do pieczenia (5 g)
  • orzechy ( opcjonalnie do ozdoby)

Polewa:

  • gorąca czekolada bez cukru (100g)
  • mleko roślinne (50 ml)

Instrukcje:

Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem w misce, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Banany obierz, a potem widelcem rozgnieć je na talerzu, formując papkę.

W innym naczyniu połącz bananową masę z jajkami i solą. Używając trzepaczki, dobrze wymieszaj. Wsyp kakao i proszek do pieczenia, a następnie połącz dokładnie.

Do owsianki dodaj bananowo-jajeczną mieszankę. Wymieszaj dobrze i wlej do formy nasmarowanej masłem. Posyp wierzch ciasta orzechami i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 35-40 minut.

W innej misce połącz gorącą czekoladę z mlekiem, tworząc jednolity krem. Przy użyciu torebki cukierniczej, polej ciasto.

Kiedy polewa zacznie się zastygać, deser jest gotowy do podania. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!