Masło, mąka, jajka… Powstają przepyszne ciasteczka tureckie – lepsze niż pączki. Poznaj przepis

Do niedużego garnka, na średnim ogniu, wlej wodę, dodaj masło i zagotuj. Następnie wsyp przesianą przez sito mąkę. Mieszaj powoli, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyrobione ciasto zdejmij z ognia i dodawaj kolejno jajka, nieustannie mieszając, by składniki się połączyły.

Powstałe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i obetnij końcówkę.

Rozgrzej olej w garnku bądź głębokiej patelni. Masę z rękawa ostrożnie wyciskaj prosto na rozgrzany olej, tak by się ze sobą nie stykały, tworząc tym samym ok. 5-7 centymetrowe pałeczki. Równo zarumienione pałeczki wyciągnij i odsącz z oleju za pomocą ręcznika papierowego.

error: Treść zabezpieczona !!