Ciasteczka waniliowe z kremowym nadzieniem. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Ciasteczka waniliowe z kremowym nadzieniem – sposób przygotowania

Te małe ciasteczka nadają się do codziennej kawy, ale także na świąteczny stół. Ich przygotowanie jest łatwe i dość szybkie; a przekonasz się, że smakują wyśmienicie.

Ciasto

  • masło – 125 gr
  • cukier – 80 gr
  • jajka – 2 szt
  • cukier waniliowy lub esencja – do smaku
  • zwykła mąka – 350 gr
  • proszek do pieczenia – 10 gr

Nadzienie

  • serek Philadelphia, mascarpone lub ricotta – 150 g
  • cukier puder – 1 łyżka
  • zwykła mąka – 1 łyżka
  • skórka z cytryny – do smaku

Przygotowanie

Do miski włożyć pokrojone na kawałki masło, zasypać cukrem i cukrem waniliowym lub esencją. Dodać dwa jajka i wszystko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Masło powinno całkowicie rozpuścić się w pozostałych składnikach. Następnie przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wyrobić gęste, elastyczne i nieklejące się ciasto.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować duży prostokątny placek o grubości około 3 mm. Okrągłym wykrawaczem lub szyjką kubka lub szklanki wycinamy z ciasta koła o średnicy około 5 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Serek przełożyć do miski, dodać łyżkę cukru pudru i startą skórkę z około połowy cytryny. Posyp łyżką zwykłej mąki i wymieszaj wszystko szpatułką na gładką i jednolitą masę. Następnie napełnij tą mieszanką dekoracyjną torebkę z ozdobną końcówką.

Utwórz grubą linię z kremem na środku każdego koła ciasta, tak aby część dekoracyjna była skierowana od krawędzi. Najprostszym sposobem na osiągnięcie tego jest poprowadzenie żyłki z obu stron zawsze od krawędzi do środka. Zamknąć wolne brzegi krążków ciasta wokół nadzienia i mocno je docisnąć, aby nie rozwinęły się podczas pieczenia.

Tak przygotowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15 do 20 minut, aż będą lekko różowe na powierzchni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem przez gęste sitko, wyrównać na blasze i podawać jako dodatek do filiżanki aromatycznej herbaty lub kawy.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!