Jak zrobić szybkie ciasteczka – najlepszy przepis od teściowej. Szybko znikają z talerza

Przedstawiamy przepis na ciasteczka, które można określić jednym słowem – błyskawiczne. Błyskawicznie się je robi i równie błyskawicznie znikają one z talerza.

Jeżeli goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili, a Ty nie masz w domu nic co mogłabyś podać im do kawy, polecamy ten prosty i szybki przepis z jedynie czterech produktów, które na pewno znajdują się w Twoim domu.

Składniki:

  • 300g kwaśniej śmietany
  • 250 g margaryny
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Margarynę, najlepiej wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęła temperaturę pokojową. Następnie rozgnieć ją na papkę. Do rozgniecionej margaryny dodaj mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko razem wymieszaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do dłoni.

Ciasto rozwałkuj, do grubości około 2 cm. Jeżeli posiadasz foremki do ciastek możesz użyć ich, lub po prostu wykroić okrągłe kształty za pomocą szklanki.

Uformowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 – 200 stopniach do czasu aż osiągną złoty kolor.

Upieczone ciasteczka możesz wedle własnego upodobania posypać cukrem pudrem, sezamem, makiem, lub czymkolwiek zechcesz. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!