Ten deser podbije każde serce, w szczególności serce gospodyni. Sprawdzony przepis.

Ciasteczka na kefirze, które znikają w kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Do przygotowania tych obłędnych łakoci wystarczy tylko parę składników – każdy znajdzie je w swojej kuchni.

Ciasteczka są kruche, delikatne i obłędnie pachnące. Ponieważ nie zawierają cukru, docenią je szczególnie osoby dążące do utrzymania szczupłej sylwetki.

Do przygotowania wyśmienitej przekąski potrzebujemy:

  • 200 g kefiru bez tłuszczu
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 jajek
  • 1 cytryny
  • słodziku (opcjonalnie, na przykład stewii)

Przygotowanie deseru zaczynamy od wymieszania mąki, płatków owsianych i proszku do pieczenia. Jeśli chcesz osłodzić deser, np. słodzikiem lub miodem, warto dodać słodzik właśnie na tym etapie. Następnie dobrze wymieszaną masę łączymy z kefirem i jajkami. Całość należy dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie jednolite.

Następnie cytrynę rozdrabniamy za pomocą blendera. Owoc należy zmielić w całości, ze skórką, po czym połączyć z ciastem i dobrze wymieszać.

Z tak przygotowanego ciasta ręcznie formujemy kuleczki. Powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Surowe jeszcze ciasteczka można posypać dla ozdoby odrobiną cukru pudru lub innego ulubionego dodatku, na przykład kakao. W tej roli dobrze sprawdzi się również zmielony ksylitol.

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po ostudzeniu ciasteczka są gotowe do spożycia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!