Ciastka z twarogiem i morelami. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Ciastka na zakwasie są pyszne bez względu na to, czym je napełnimy.

Te z twarogiem i morelami pięknie pachną wanilią i skórką z cytryny. Dzięki smalcowi ciasto jest giętkie i gładkie, bardzo dobrze się nim pracuje, a ciastka są świeże nawet następnego dnia po upieczeniu.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 20 g zmiękczonego smalcu
  • 42 g świeżych drożdży
  • skórka cytrynowa
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie serowe:

  • 250 g twarogu
  • cukier do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • skórka cytrynowa

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 80 g masła

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania bułeczek
  • morele
  • cukier puder do posmarowania powierzchni

Przygotowanie:

Zakwas robimy z drożdży, łyżeczki cukru i letniego mleka. W misce ubij żółtka, olej i smalec. Dodać przesianą mąkę, drożdże i resztę składników. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.

Przygotować twaróg, do którego ucieramy żółtka, oba cukry i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z twarogiem. Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę. Morele wydrylować i pokroić na kawałki. Z ciasta formować małe kulki, układać na blasze do pieczenia i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Każdą dociskamy dnem szklanki (którą zanurzamy w mące), aby zrobić dołek na nadzienie i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Umieść nadzienie twarogowe w zagłębieniach łyżką. Ułożyć na nim kawałki moreli. Na koniec kładziemy okruchy na ciastach. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 180°C, aż brzegi ciastek zaczną się złocić. Pozwól ciastkom ostygnąć i posyp cukrem.


error: Treść zabezpieczona !!