Te z twarogiem i morelami pięknie pachną wanilią i skórką z cytryny. Dzięki smalcowi ciasto jest giętkie i gładkie, bardzo dobrze się nim pracuje, a ciastka są świeże nawet następnego dnia po upieczeniu.
Zakwas robimy z drożdży, łyżeczki cukru i letniego mleka. W misce ubij żółtka, olej i smalec. Dodać przesianą mąkę, drożdże i resztę składników. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotować twaróg, do którego ucieramy żółtka, oba cukry i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z twarogiem. Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę. Morele wydrylować i pokroić na kawałki. Z ciasta formować małe kulki, układać na blasze do pieczenia i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Każdą dociskamy dnem szklanki (którą zanurzamy w mące), aby zrobić dołek na nadzienie i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.