Przepyszne chrusty prosto z Węgier, lekkie i delikatne – zakochasz się po pierwszym kęsie.
102
Przepyszne chrusty prosto z Węgier, lekkie i delikatne. Spróbuj przyrządzić te, zamiast klasycznych polskich, a zakochasz się po pierwszym kęsie!
Ta popularna na Węgrzech odmiana chrustów jest przygotowywana z delikatnego ciasta i kwaśnej śmietany. Niezwykle ważne jest również stopione masło, które należy dodać pod koniec. Dzięki takim składnikom chrusty pozostają miękkie i świeże nawet kolejnego dnia.
Potrzebne składniki:
cukier puder;
olej słonecznikowy;
250 g mąki pszennej;
50 g cukru;
jedna szczypta soli;
jedna łyżka dobrej brandy;
4 żółtka z jajek kurzych;
jedna łyżka kwaśnej śmietany;
jedna mała łyżeczka suchych drożdży;
50 ml mleka krowiego;
50 g masła.
Sposób przygotowania:
Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w podgrzanym mleku. Mąkę, sól i resztę cukru wsypać do miski, a następnie wlać brandy, śmietanę i żółtka, dodać także drożdże. Zagnieść na gładkie ciasto. Podczas mieszania powoli dolewać stopione masło. Gotowe ciasto przykryć i zostawić na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkować na warstwę o grubości połowy milimetra i pokroić w prostokąty. Wykonać nacięcie na środku każdego z nich i przełożyć przez nie krawędź ciasta.
Na głębokiej patelni lub innym naczyniu rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć chrusty aż do uzyskania złotego koloru. Ułożyć je na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wedle uznania.